De kunst van het Muay Thai verschilt in vele opzichten van de meeste vechtsporten en zelfverdedigingsvormen. Niet alleen vuisten maar ook voeten, knieën en ellebogen mogen worden gebruikt.

De meeste Muay Thai vechters staan vooral bekend om hun grote diversiteit aan verwoestende trappen welke voornamelijk voortkomt uit hun kracht om de ideale rust en balans te bewaren in houding en voetenwerk. Een ander belangrijk kenmerk is het gebruik van de knieën. Het belangrijkste verschil is echter het gebruik van de ellebogen, misschien wel de meest gevaarlijke toevoeging  

In de geschiedenis was Muay Thai misschien nog wel gevaarlijker en spannender om naar te kijken dan nu. Nog voor het gebruik van de bokshandschoen bonden vechters hun vuisten dicht met strengen van onbehandelde hennep. De overblijfselen werden daarna tussen de knokkels het touw gestopt als extra bescherming en verharding voor de knokkels. Een zeer sterke bescherming voor de hand die tevens bij stoten extra schade aan de tegenstander kan aanrichten.  Ook waren er toen minder regels en werd zelfs het gebruik van kopstoten toegestaan. Deze variant staat bekend als Kard Chuek.

De huidige Muay Thai gevechten moeten aan meer regels voldoen. Zo mag er gevochten worden met handschoenen vanaf 6oz en zijn toque en een bitje verplicht. Ook is er in de ring één scheidsrechter aanwezig en zijn er 3 scheidsrechters om de ring heen die de score en tijd bijhouden. Als laatste is er ook een dokter verplicht aanwezig. Gevechten duren 5 ronden en hebben altijd een 2 minuten rust tussen de rondes. Gewonnen wordt er basis van een puntenoverwicht of een (technische) knock-out. Scoren mag overal op het lichaam zolang dit maar gebeurt met handen, ellebogen, knieën, schenen of de voet.

 

Voor elke gevecht voeren de vechters een Wai Kru uit. Deze Wai Kru is een ceremonie om respect en dankbaarheid te tonen aan hun ouders en de trainers die ze alles hebben bijgebracht. Bovendien dient de ceremonie om de tactiek van de tegenstander te observeren, de boksers op te warmen en om stress en spanning te verminderen voor een gevecht. Hierna kan het gevecht pas echt beginnen. Tijdens de ceremonie dragen de vechters een Mongkon. De Mongkon is een originele traditionele Thaise hoofdtooi die door een trainer aan zijn vechter wordt gegeven als hij vindt dat deze klaar is voor een gevecht. Zowel tijdens de Wai Kru als het gevecht wordt er authentieke thaise muziek gespeeld op drums een pee chawaa. Deze opzwepende muziek brengt zowel de vechters als het publiek in hogere sferen en zal je als je het voor het eerst hoort ook meteen een levenslang bijblijven. 

Het is dan ook zeer zeker aan te raden bij een volgend bezoek aan Bangkok kaartjes te kopen voor Rajadamnern Stadium, New Lumpinee Boxing Stadium of het Channel 7 Boxing Stadium. Juist daar zal je zien hoe diepgeworteld Muay Thai zit in de Thaise bevolking.

Het ongekende hoge niveau van de Thaise vechters, de historie en traditie van de sport hebben door de jaren heen vele buitenlandse vechters vanuit alle disciplines doen besluiten af te reizen naar Thailand om doormiddel van soms jarenlange trainingen en talloze gevechten zich verder te ontwikkelen in het Muay Thai. Vele daarvan hebben bij terugkomst hun eigen gyms opgezet zodat Muay Thai ondertussen zich wereldwijd één van de meeste gerespecteerde vechtsporten mag noemen.