Robert de Leth 

...was achttien jaar oud toen hij de keuze kreeg. Een vechtsport of doorgaan met voetballen. Zijn ouders vonden dat een prettigere sport dan het kickboksen, maar Robert zelf dacht daar anders over. De dag na zijn verjaardag stond hij op de stoep bij Mejiro Gym in Amsterdam, waar hij twee jaar lang trainde onder leiding van Andre Mannaart.

In die jaren had Robert op Discovery Channel Fight Quest gevolgd, een programma waarin de presentatoren de wereld over reisden om verschillende vechtsporten te beoefenen. Dat leek De Leth ook wel wat. Meer specifiek: de Thaise vechtsport Muay Thai, dát leek hem wel wat. Ook omdat het een ‘volledige’ sport is: er wordt met het hele lichaam getraind. De kunst van de acht ledematen. Want laten we die ellebogen vooral niet vergeten.

Het bracht hem uiteindelijk naar dat Zuid-Aziatische land, waar hij een aantal jaar lang woonde en trainde bij – onder andere - Sityodtong, Pattaya. Hij vocht er vijftien professionele partijen.

Eenmaal terug in Nederland vond hij een baan als portier op de Wallen. Een baan die hem de mogelijkheid gaf om elk jaar een aantal maanden lang terug te gaan naar Thailand. Desondanks verloor Robert na een paar jaar zijn aandacht voor Muay Thai: hij bekwaamde zich in een ander disciplines. Cross-fit en olympisch gewichtheffen.

Toch bleef het bloed kruipen waar het niet gaan kon. In 2015 keerde Robert de Leth terug naar Thailand. Dit keer hervond hij niet alleen zijn liefde voor Muay Thai, maar ook een andere liefde, Wanida, de vrouw met wie hij inmiddels al weer een aantal jaar in Amsterdam woont.

Hij gaf vervolgens les bij meerdere gyms in Amsterdam, ging (en gaat) nog jaarlijks terug naar Thailand om bij verschillende gyms en legendes te trainen om z’n technieken/kennis aan te scherpen, maar omdat de nadruk bij de Nederlandse gyms toch op kickboksen ligt, begon het idee voor een eigen authentieke Muay Thai gym een steeds prominentere rol te spelen

En toen sloeg Corona toe. Gingen sportscholen dicht. Vervielen de lessen. Een flinke knockdown, maar na 8 tellen stond hij weer op. Robert kocht na lang wikken en wegen de laatste nog beschikbare Bob (bokspop) in Nederland. Een schot in de roos. Zijn klanten konden eindelijk weer trainen, maar wel volgens de geldende Coronaregels. De foto’s en filmpjes van Robert, Bob en hun klanten langs het water aan de Amstel waren al snel trending op social media.

Na een succesvolle zomer was het tijd voor de volgende stap: een eigen gym. Een ruime plek in een loods aan het water op het NDSM. De droom kwam uit. En niet alleen voor Robert, want: “Muay Thai is er niet alleen voor mij. Muay Thai is voor iedereen. Groot, klein, fors, minder fors, oud, jong: het is de ideale manier om fit te worden en te blijven, om af te vallen, scherper te worden, gefocust te raken.”